Nieuws

Buren bij Kaarslicht slaat een jaar over

Buren bij Kaarslicht slaat de editie van 2017 over. De manifestatie op de zaterdag voor Kerstmis, waarbij ’s avonds de straatverlichting dooft, koren zingen, blaasorkesten spelen en de vestingstad slechts door kaarsen wordt verlicht, dreigt door haar eigen succes te worden ingehaald.
Probleem is het parkeren van de duizenden auto’s van de bezoekers van Buren bij Kaarslicht. Er komen steeds meer mensen op het nostalgisch verlichte centrum van Buren af. Vorig jaar trok de manifestatie ruim 12.000 bezoekers. Sommigen van hen moesten parkeren op bijna een half uur lopen van de stad.
,,Het is erg jammer dat we een jaar moeten overslaan, maar we zoeken naar een oplossing’’, zegt Jan de Morée, voorzitter van Buren bij Kaarslicht. ,,Het parkeren werd altijd geregeld in samenwerking met Jong Nederland. Wij zijn Jong Nederland dankbaar voor de belangeloze bijdrage die zij vele jaren aan de manifestatie hebben geleverd.
,,Deze hoeveelheid auto’s kunnen we echter met vrijwilligers niet meer aan: 300 auto’s efficiënt laten parkeren is al lastig, laat staan als het om 3000 auto’s gaat. We moeten daarbij professionals betrekken, maar dat slaat op termijn een gat in onze begroting.’’ Het oplossen van het probleem vergt, zo berekende het bestuur, vele duizenden euro’s per jaar.
Het bestuur van het kaarsjesfeest gebruikt de komende tijd ook om na te denken over de toekomst. De zestiende editie van Buren bij Kaarslicht staat voor zaterdag 15 december 2018 op de agenda.

 

 

 


 

 

15 jaar Buren bij Kaarslicht
Nog steeds springlevend

Hoeveel volwassen mensen en kinderen zouden de afgelopen 15 jaar in Buren zijn geweest tijdens Buren bij Kaarslicht? De politie heeft vorig jaar een inschatting gemaakt over het aantal bezoekers. Ze kwamen op 15.000 personen uit. Stel dat het vorig jaar extreem druk is geweest, maar dat er toch gemiddeld 10.000 mensen per jaar kwamen, dan zijn er dat toch 150.000 geweest die de juiste weg naar Buren hebben gevonden.

Wie had dat ooit gedacht? 16 jaar geleden zijn Nel en Cees Hoogteijling met een afvaardiging in de personen van Ria van Boort en Bertie Harteman op bezoek geweest in Ravestein, tijdens een zogenaamde “kaarsjesavond”. Dat zou ook wel een leuk idee zijn voor Buren… Hierbij hadden ze nooit durven dromen, dat dit festijn zoveel mensen zou trekken en minstens 15 jaar door zou gaan in Buren.

Springlevend
Buren Bij Kaarslicht is nog steeds springlevend. De gezellige sfeer van kaarslicht afgewisseld met zangkoren is nog steeds een publiekstrekker tot en met. Ook horen we als bestuur, dat er veel inwoners zijn, die tijdens Buren Bij kaarslicht, een jaarlijks familie of vrienden diner organiseren. Gezellig thuis, tussen de brandende kaarsen. Zonder de medewerking van de inwoners van het oude centrum zou het ook een onbegonnen zaak zijn. Ook de vele vrijwilligers hebben altijd zonder mokken de kaarsen op het juiste tijdstip op de juiste plaats gezet en aangestoken. Heel veel dank hiervoor!
Ook dit jaar doen we weer een beroep aan iedereen die in de binnenstad woont. Graag zo veel mogelijk kaarsen en zo weinig mo gelijk kunstlicht! Dit helpt allemaal om de sfeer nog mooier te maken

Bijzondere nieuwe acts
Verderop in deze krant kunt u lezen wat er zoal nieuw is voor deze editie en een paar verhalen van oudgedienden. Vanwege de 15e keer hebben we een paar bijzondere nieuwe acts toegevoegd. Natuurlijk blijven de koren de rode draad, maar er is meer te zien. De koren blijven ons trouw er zijn zelfs koren die nu voor de 15e maal optreden. Nog steeds krijgen we aanvragen van koren, die graag bij ons komen en soms moeten we ze teleurstellen, omdat we “vol” zitten. Voorlopig hebben wij er als bestuur nog lang geen genoeg van en we doen ons best om dit mooie festijn nog lang door te zetten. Ik wil daarom mijn medebestuursleden bedanken voor de inzet van de afgelopen jaren. Maar zeker ook de bestuursleden van eerdere edities, ook zij hebben ervoor gezorgd dat Buren Bij kaarslicht is geworden wat het nu is.
Het allerbelangrijkste is dat we er een mooi, maar vooral veilig feest van maken. Hopelijk zien we elkaar zaterdag de 17e!

Namens het bestuur,
Jan de Moree
Voorzitter.

 


 

Uit volle borst meezingen

Een vrolijke noot, lekker gezellig, een beetje up-tempo. De Kerstkaraokeman brengt de lichte toets naar Buren bij Kaarslicht.

Aan de Achterbonenburg zit Melvin Könings uit Meteren achter zijn elektrische piano. Op zijn repertoire ongeveer dertig internationaal vermaarde kerstliederen. ,,De Kerstkaraokeman speelt ook kerstliedjes op verzoek. ,,Roept iemand om White Christmas, dan zingen we dat. Ik kan het klassiek spelen of jazzy, zoals een blues of in up-tempo. Het publiek mag gezellig uit volle borst meezingen. 

Download hier de teksten van de liedjes van de Kerstkaraokeman

 


 

BurenToenTheater speelt sfeerimpressie van de nieuwe voorstelling

Tijdens Buren bij Kaarslicht verzorgt BurenToenTheater een sfeerimpressie van de nieuwe voorstelling “Hier verder alles goed”.

In september 2016 brengt een groep van ruim 100 volwassenen en kinderen een theaterproductie die teruggaat naar de jaren ’50 in Buren. Een bijzondere tijd waarin jonge mannen uit de Betuwe werden ingezet als soldaat in Nederlands Indië. De aanwezigheid en terugkomst van één van die jonge jongens neemt een belangrijke plaats in binnen de samenleving van het Buren in die tijd. Een deel van de spelersgroep brengt een aantal liedjes uit de nieuwe productie. Zij doen dat tussen 19.00 en 21.00 uur, hoe toepasselijk ook, in de molen Prins van Oranje omdat die een belangrijke plaats zal innemen in het decor van “Hier verder alles goed”. 

Wil je meer weten over BurenToenTheater: www.burentoentheater.nl

 


 

 

Theater tijdens Buren bij Kaarslicht

Theater Juf Sandra van Wijk uit Culemborg speelt een voorstelling tijdens Buren bij Kaarslicht op 19 december!

Zie ook www.theaterjuf.nl

10372926_954527724574757_4226225524769819349_o.jpg 


 

Buren van toen en nu in beeld

Kom op 19 december zeker even kijken bij de 'gluurbioscoop' in de Rodeheldenstraat nummer 20.

De geschiedenis van het antieke vestingstadje Buren wordt geprojecteerd met oude prenten en foto's, compleet met geluidsfragmenten.

 

 


 

Drijvend kaarslicht!

‘Strand&Kaarslicht’ makers van windlichten van paraffine waarin natuurlijke materialen zijn verwerkt, zal de entree bij de brug over de Korne verzorgen tijdens Buren bij Kaarslicht. 

Kom dit drijvende lichtornament zeker even bewonderen op 19 december!  

Parkeren tijdens Buren bij Kaarslicht

De binnenstad van Buren is van 17.00 uur tot 22.00 uur afgesloten voor auto’s en is het verboden te parkeren in alle straten en pleinen, zoals het Jodenkerkplein, het parkeerterrein aan de Kornewal bij het terras van restaurant De Prins en het Kerkplein. Het parkeerverbod is ook van kracht voor de Buitenhuizenpoort en de Buitenbuurt. Wel kan worden geparkeerd op het parkeerterrein naast de BusinessSchool aan de Molenwal, en op diverse locaties buiten de stad. De afsluiting van de stad is bij de Pannekoekenbakker en voor de brug aan de Peperstraat. 

De politie zal zich actief bezighouden met het handhaven van het parkeerverbod. Ook is er een wegsleepregeling van kracht.

Wij hopen op uw medewerking om ons binnenstadje autovrij te houden. Geen auto’s in de straten draagt bij aan de unieke sfeer en, nog belangrijker, het is noodzakelijk voor de veiligheid van de bezoekers. De straatverlichting is immers uit en er is alleen verlichting door de kaarsen of gloeikorven. 

Voor bezoekers met een lichamelijk beperking zijn er parkeerplaatsen beschikbaar. Onze verkeersregelaars wijzen u graag de weg naar uw parkeerplaats.